Kız Kalesi: Mersin’in Tarihi Deniz Kalesi

Tarihi ve mimari değeriyle öne çıkan Kız Kalesi gezilmeye değer deniz kalelerinden biridir.

Kız Kalesi: Mersin’in Tarihi Deniz Kalesi
A+
A-

Kızkalesi, Mersin’in güneybatısında yer alan ve adını aldığı küçük adacık üzerine inşa edilen bir deniz kalesidir. Aynı zamanda Deniz Kalesi olarak da bilinen Kız Kalesi, tarihi ve mimari değeriyle ön plana çıkan bir yapıdır. Bu kültürel miras, 1199 yılında I. Leon tarafından inşa edilmiştir.

kız kalesi

Kız Kalesi, 1361 yılında Kıbrıs Krallığı tarafından ele geçirilmiştir. Strabon’un belirttiğine göre, Roma döneminde korsanlar tarafından bir sığınak olarak kullanılmıştır. Kale, Bizans ve Ermeni toplulukları tarafından da karadaki kale kadar önemsenmiştir. Kalenin girişi kuzeydedir.

3eeed

Kalede, devşirme malzemeler kullanılmıştır. Bazı bölgelerde yer yer moloz taşlar da kullanılmış olup, büyük bir olasılıkla Lusignanlar Dönemi’ne aittir. Kale surunun üzerine üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçiminde 8 burç eklenmiştir. Batıdaki sur boyunca uzanan iyi korunmuş bir galeri ve denize açılan bir kapı da bulunmaktadır.

4rgth

Mersin Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kazılar sırasında kale orta alanında bir yapı kompleksi ortaya çıkarılmıştır. Bu yapı kompleksinin içerisinde bir şapel bulunmaktadır. Diğer şapele göre daha eski olduğu anlaşılan bu şapelin, kalenin avlusunda yer aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, mozaik zemin döşemesiyle birlikte opus sectile tekniği de kullanılmıştır.

5tgf 1

Kale avlusunda sarnıçlar ve işlikler de yer almaktadır. Odaların merkezi mekana açıldığı ve kare planlı odaların zemininin kuzeye doğru yükseldiği görülmektedir. Taban mozaiklerinin yanı sıra revakın üzerinde başka bir yazıt da bulunmaktadır.

Kızkalesi’ne ulaşım oldukça kolaydır. Mersin’in güneybatısında bulunan Kızkalesi Beldesi’ne, şehir içi ulaşım araçlarıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Kız Kalesi’nin eşsiz tarihi ve efsaneleriyle dolu atmosferini keşfederek, bu kültürel mirası ziyaret etmek isteyenleri bekliyor. Tarihi ve mimari değeriyle dikkat çeken Kız Kalesi, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor.

İlginizi Çekebilir: Sümela Manastırı: Tarih ve Doğanın Buluştuğu Eşsiz Bir Mekan

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.