Mantar Yetiştiriciliği: Yeni Geçim Kaynağı

Mantar yetiştiriciliği hem sağlıklı hem de lezzetli bir gıda kaynağı olan mantarları evde veya ticari amaçla üretmek için yapılan bir iştir.

Mantar Yetiştiriciliği: Yeni Geçim Kaynağı
A+
A-

Mantar yetiştiriciliği hem sağlıklı hem de lezzetli bir gıda kaynağı olan mantarları evde veya ticari amaçla üretmek için yapılan bir iştir. Mantar yetiştiriciliği yapmak için öncelikle hangi mantar türünü yetiştirmek istediğinize karar vermeniz gerekir. Ülkemizde en çok kültür mantarı, istiridye mantarı ve trüf mantarı yetiştirilmektedir. Bu mantar türlerinin yetiştirme koşulları ve yöntemleri farklılık göstermektedir.

2 3

Kültür mantarı yetiştirmek için mantar kompostu adı verilen özel bir toprak karışımına ihtiyacınız vardır. Bu kompostu hazır olarak satın alabilir veya evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Kompostunuzun içinde yer aldığı delikli bir kap veya poşeti nemli ve karanlık bir yere koyarak her gün su püskürtün. Yaklaşık 20 gün sonra kap veya poşetin ağzını açarak günde 8 saat ışık görmesini ve havalanmasını sağlayın. Mantarlarınızın büyümeye başladığını göreceksiniz. Mantarlarınızı topladıktan sonra aynı işlemlere devam ederek aynı komposttan tekrar ürün alabilirsiniz.

4 2

İstiridye mantarı yetiştirmek için saman, mısır koçanı, kepek, kireç ve misel adı verilen mantar tohumuna ihtiyacınız vardır. Bu malzemeleri karıştırarak nemli bir halde torbalara doldurun. Torbaların üzerine küçük delikler açın ve torbaları 20-25 derece sıcaklıkta karanlık bir yere asın. Yaklaşık 15-20 gün sonra torbalardan istiridye mantarlarının çıktığını göreceksiniz. Mantarlarınızı topladıktan sonra torbaları tekrar kullanabilirsiniz.

3 2

Trüf mantarı yetiştirmek için meşe, fındık veya kayın ağaçlarının fidanlarına ihtiyacınız vardır. Bu fidanların köklerine trüf miseli bulaştırarak toprağa dikin. Fidanlarınızı sulayın ve bakımını yapın. Trüf mantarları fidanların kökleri arasında büyüyecektir. Ancak trüf mantarı yetiştirmek sabır gerektiren bir iştir. Çünkü trüf mantarlarının oluşması 4-5 yıl sürebilir.

5

Mantar yetiştiriciliği yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta zehirli mantar türlerinden kaçınmaktır. Zehirli mantar türleri sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle mantar yetiştiriciliği hakkında yeterli bilgi edinmeden bu işe başlamayın. Mantar yetiştiriciliği ile ilgili eğitimlere katılabilir, sertifika alabilir ve devlet teşviklerinden yararlanabilirsiniz.

6

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.