Romalı Doktorun Mezarından Tıbbi Aletler Çıktı

Macaristan’da yapılan kazılarda 2.000 yıllık bir mezarın içinde tıbbi aletlerle birlikte bir doktor iskeleti bulundu.

Romalı Doktorun Mezarından Tıbbi Aletler Çıktı
A+
A-

Macaristan’da bulunan 2.000 yıllık bir mezarda, Roma İmparatorluğu döneminden bir doktorun tıbbi alet koleksiyonu keşfedildi. Eötvös Loránd Üniversitesi tarafından yayınlanan açıklamaya göre, pensler, neşterler ve iğneler gibi birçok alet, nadir bir buluntu olarak kabul ediliyor. Bu tıbbi aletlerin, hastaları tedavi etmek için sınırlarının ötesine geçen bir Roma hekimine ait olduğu düşünülüyor. Bu bölge için barbar olarak nitelendirilen yerlerde, bu kadar prestijli bir donanıma sahip bir doktorun bulunması oldukça çarpıcı bir durum olarak nitelendiriliyor.

doktor

Mezarda bulunan aletler, gümüşle süslenmiş bir bakır alaşımından yapılmış ve çıkarılabilir çelik bıçaklara sahip neşterler de dahil olmak üzere cerrahi prosedürlere uygun en kaliteli aletlerden oluşuyor. Arkeologlar, bu neşterlerin keskinleştirmek ve muhtemelen tıbbi bitkileri karıştırmak için kullanılan bir bileme taşı ile birlikte bulunduğunu söylüyor. Benzer neşterler, Roma dönemi Galya’sında bulunmuştu ve şimdi Fransa ve Almanya’nın en batı bölgelerinde mevcuttur.

fsfs

Mezarda neredeyse eksiksiz bir iskelet bulunurken, araştırmacılar ölen kişinin yaklaşık 50-60 yaşlarında bir erkek olduğunu ve belirgin bir hastalık veya travma geçirmediğini söylüyorlar. Adamın bu bölgeye niçin geldiği belli değil. Bu bölge, bir Sarmatyalı kabilesi tarafından yönetilen ve Roma toprakları ile daha kuzeydeki Dacialılar arasında bir tampon devlet olarak hareket eden bir bölgeydi. Roma, MS 166’dan 188’e kadar birçok kabile arasında gerçekleşen Marcomannic Savaşı’nda kazandıktan sonra, bölge tamamen Romalılaştı ve Hunların eline geçtiği beşinci yüzyıla kadar imparatorluğun bir sınırı oldu.

Bu buluş, Roma İmparatorluğu dönemi tıbbi uygulamaları ve teknolojileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için önemli bir kaynak olarak kabul ediliyor.

İlginizi Çekebilir: Mağarada 2 Bin Yıllık Antik Roma Kılıçları Bulundu

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.