Günlük Kahve Tüketimi Akut Böbrek Hasarı Riskini Azaltıyor

Johns Hopkins Medicine Araştırması, günde en az bir fincan kahve içmenin akut böbrek hasarı riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Günlük Kahve Tüketimi Akut Böbrek Hasarı Riskini Azaltıyor
A+
A-

Johns Hopkins Medicine araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen son bir araştırma, güne bir fincan kahve ile başlamanın akut böbrek hasarı (ABH) riskini azaltabileceğini gösteriyor. Sonuçları Kidney International Reports dergisinde yayınlanan araştırma, günlük kahve tüketiminin ABH riskini %15 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. İlginç bir şekilde, en büyük düşüş, günde iki ila üç fincan kahve içenlerde (%22 ila %23) gözlemlenmiştir.

Daha önce de bilinen bir gerçek olan kahve tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu etkileri arasına, artık akut böbrek hasarı riskinde olası bir azalma da eklenmiş bulunmaktadır. Nefroloji Bölümü’nden ve Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden tıp profesörü Chirag Parikh, “Düzenli olarak kahve içmenin, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve karaciğer hastalığı gibi kronik ve dejeneratif hastalıkların önlenmesi ile ilişkili olduğunu zaten biliyoruz. Artık, kafeinin giderek artan sağlık yararları listesine akut böbrek hasarı riskinde olası bir azalmayı da ekleyebiliriz” dedi.

2ws 10

Akut böbrek hasarı, “birkaç saat veya birkaç gün içinde meydana gelen ani bir böbrek yetmezliği veya böbrek hasarı olayı” olarak tanımlanmaktadır. Böbrekler, vücuttaki sıvı dengesini sağlamak ve atık ürünlerin birikmesini engellemek için çalışır. Bu durum genellikle hastanede yatan kişilerde, tıbbi ve cerrahi prosedürler veya komplikasyonlar nedeniyle ortaya çıkar.

Araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dört toplulukta gerçekleştirilen bir araştırmada 14.207 kişiyi inceledi. 24 yıllık bir süre boyunca katılımcılara, günlük kaç fincan kahve içtikleri soruldu ve 1.694 akut böbrek hasarı vakası kaydedildi. Demografik faktörler, yaşam tarzı etkileri ve beslenme alışkanlıkları dikkate alındığında, kahve içen katılımcıların akut böbrek hasarı riskinin tüketmeyenlere göre %15 daha düşük olduğu bulundu. Araştırmacılar, kan basıncı, vücut kitle indeksi, diyabet durumu, antihipertansif ilaç kullanımı ve böbrek fonksiyonu gibi diğer faktörleri de hesaba katarak kahve içenlerde akut böbrek hasarı gelişme riskinin %11 daha düşük olduğunu belirtti.

Tıp profesörü Chirag Parikh, kahvenin akut böbrek hasarı riski üzerindeki etkisinin kafeinin biyolojik olarak aktif bileşiklerle etkileşimi veya sadece kafeinin kendisinin böbreklerdeki kan dolaşımını ve oksijen kullanımını iyileştirmesinden kaynaklanabileceğini düşündüklerini ifade etti. Parikh, kahve tüketiminin böbreklerde stabil bir sistem sürdürmeye yardımcı olabileceğini de ekledi.

Araştırmacılar ayrıca kahveye eklenen süt, şeker, krema veya tatlandırıcıların akut böbrek hasarı riskini etkileyebileceğini ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirttiler. Ayrıca, çay veya soda gibi diğer kafeinli içeceklerin tüketiminin de sonuçları etkileyebileceği ve daha fazla çalışma gerektiği vurgulandı.

İlginizi Çekebilir: Kahve Telvesi Betonu Güçlendiriyor

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.