Bu Yollarda Giden Araçların Pilleri Yüzde 70 Küçülebilir

İsveç’te hayata geçirilecek olan bir projede, toplu taşıma ve sürücülerin elektrikli araçlarının şarj edileceği 20 km’lik bir yol, elektrikli araç pillerini %70 oranında küçültebilir.

Bu Yollarda Giden Araçların Pilleri Yüzde 70 Küçülebilir
A+
A-

İsveç’te gerçekleştirilecek olan bir projede, toplu taşıma sistemlerinin ve sürücülerin elektrikli araçlarının şarj edilebileceği bir yol hayata geçirilecek. Yaklaşık 20 kilometrelik bir bölümü kapsayacak olan bu yenilikçi yol, elektrikli araçlarda pil boyutunu %70 oranında küçültme potansiyeli sunuyor.

images 37

Ülkenin ulaşımdan sorumlu idaresi Trafikverket, proje için üç farklı teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu teknolojiler arasında tepeden elektriksel alan, yerden elektriksel alan ve manyetik alan ile akım iletme yöntemleri bulunuyor. İlk seçenek, büyük taşıtların da yararlanabileceği bir tramvay sistemi ile enerji sağlıyor. Diğer iki seçenek ise daha küçük araçları ve kişisel elektrikli araçları destekleyebilecek şekilde tasarlanıyor.

images 38

İsveç, farklı bölgelerinde bu teknolojileri başarıyla test etmiş durumda. Toplu taşıma seçenekleri üzerinde odaklanılan bu projeler, 2018’den bu yana küçük boyutlu ve özel taşıtları da destekleyebilecek sistemlerin geliştirilmesini sağlamıştır.

Elektrikli yol sistemlerinin yaygınlaşması, sadece pratiklik sağlamakla kalmayıp aynı zamanda büyük faydalar da sunabilir. Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma, evlerde yapılan şarjın yanı sıra yolda şarj sistemlerinin kullanımının artmasıyla elektrik talebinin zirve yaptığı dönemlerde şebekedeki enerji talebini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Bu da elektrikli araçlardaki pil boyutunu %70 kadar küçültebilir ve nadir toprak elementlerinin daha az kullanılmasını sağlarak daha ucuz ve erişilebilir elektrikli araç seçenekleri sunar.

images 36

İsveç’in yanı sıra İngiltere, Almanya, İtalya ve İsrail gibi ülkelerde benzer projeler yürütülmektedir. Ayrıca, Norveçli ENRX firması da ABD’de Florida eyaletinin Orlando şehri yakınındaki dört şeritli bir otoyolda 1,5 kilometrelik bir elektrikli şarj yolu prototipi kurmayı planlamaktadır.

Bu yenilikçi teknolojinin kullanılmasıyla birlikte elektrikli araç sahipleri ve toplu taşıma sistemleri, seyahatleri sırasında yol üzerinde otomatik olarak şarj olabileceklerdir. Bu da elektrikli araçların kullanımını daha da kolaylaştırarak çevre dostu bir ulaşım seçeneği sunmaktadır.

images 35

İsveç’te hayata geçirilecek olan bu proje, sürdürülebilir ulaşımın teşvik edilmesi ve elektrikli araç teknolojisinin geliştirilmesi açısından büyük bir adımdır. Enerji verimliliğinin artırılması ve pil boyutunun küçültülmesi, elektrikli araçların yaygınlaşması için önemli bir faktördür. Benzer projelerin dünya genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte, çevre dostu ulaşım seçenekleri daha da erişilebilir hale gelecektir.

İsveç’in liderliğinde hayata geçirilecek olan araçları şarj eden yol teknolojisi, elektrikli araçların kullanımını kolaylaştıracak ve pil boyutlarını önemli ölçüde küçülterek daha sürdürülebilir bir ulaşım sistemine katkı sağlayacaktır. Bu proje, gelecekte enerji verimliliğini artıran ve çevreyi koruyan daha ileri adımların atılmasını teşvik edecektir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.