Bu Peynirin Nasıl Yapıldığını Öğrenince Bir Daha Yemek İstemeyebilirsiniz

Parmesan peyniri ve yapımındaki bir madde hakkında şaşırtıcı gerçekler!

Bu Peynirin Nasıl Yapıldığını Öğrenince Bir Daha Yemek İstemeyebilirsiniz
A+
A-

Ünlü İtalyan lezzeti parmesan peyniri, dünya genelinde yaygın bir şekilde tüketiliyor. Sağlık yararlarıyla bilinen bu sert peynir, protein ve probiyotik açısından zengin olmasının yanı sıra, diğer peynirlere göre daha düşük kalori ve yağ içeriyor. Ancak, parmesanın geleneksel üretim yöntemleri ve içeriğinde yer alan bazı maddeler, bazı kişileri rahatsız edebilir.

permesa

Parmesan Peynirinin Yapımı ve İçeriğinde Yer Alan Maddeler

Parmesan peyniri, inek sütün, peynir altı suyu ive peynir mayası gibi bileşenlerden yapılır. Bakır fıçılarda en az 12 ay bekletilir ve bu süreçte peynir sertleşir. Ancak, peynir mayasının nasıl elde edildiği, bazı kişileri şaşırtabilir. Peynir mayası, yavru ineklerin ve oğlakların mide sularından elde ediliyor.

Mide suyunun alınması için buzağıların kesilmesi gerekiyor. Bu maya, daha sütten kesilmemiş bir buzağının midesinden elde edilen bir enzimdir. Maya, inek yavrusu, kuzu ve oğlaklardan elde edilebilir. Bu yavrular hayatlarının o döneminde sadece süt içtikleri için midelerinde sütü pıhtılaştıran doğal enzime (kimozin) büyük miktarda rastlanır. Kimozin de sütün katı ürünlerini sıvıdan ayırmaya yardımcı olur.

perme

Bazı tariflerde bu işlem için asit veya asit üreten bir bakteriye başvurulur. Ancak, peynirciler ürünlerinin nihai lezzetini sağlamak için peynir mayası kullanmayı tercih ederler. Türkiye’de de buzağıların mide asidinden elde edilen enzimler, peynir yapımında kullanılır ve buna “şirden mayası” adı verilir. Bazı peynir üreticileri, bitkisel mayalardan da yararlanırken, çoğu üretici geleneksel yöntemleri kullanmaya devam eder.

Özellikle vejetaryenlerin, bu tür peynirleri tercih etmek istemeleri durumunda, bitkisel mayalardan yapılmış peynirleri tercih etmeleri tavsiye edilir. Peynir mayasının içeriğinde yer alan maddeleri öğrenenler, bu konuda bilinçli tercihler yapabilirler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.