Elektronik Beyin İmplantı Takılan Felçli Hasta Yürümeye Başladı

İsviçre’deki araştırmacılar, elektronik beyin implantıyla bir felçli hastanın sadece düşünerek yürümesini sağladı. Bu teknoloji, omurga yaralanmalarıyla ilgili umut verici bir adım olarak kabul ediliyor.

Elektronik Beyin İmplantı Takılan Felçli Hasta Yürümeye Başladı
A+
A-

İsviçre’deki araştırmacılar, elektronik beyin implantları sayesinde felçli bir kişinin yürümesini mümkün kıldı. Hollandalı 40 yaşındaki Gert-Jan Oskam, bu inovatif yöntemle hayatının dönüm noktasını yaşadığını belirtti. Oskam, 12 yıl önce bir bisiklet kazası sonucu felç olmuştu. Elektronik implantlar, omurgasındaki ikinci bir implant aracılığıyla düşüncelerini kablosuz olarak bacaklarına ve ayaklarına ileterek yürüme yeteneğini geri kazanmasını sağlıyor.

Bu sistem, henüz deneysel aşamada olsa da İngiltere merkezli Spinal Research (Omurga Araştırmaları) adlı yardım kuruluşu, bu gelişmeyi oldukça cesaret verici olarak değerlendiriyor. Oskam, BBC’ye yaptığı açıklamada “Kendimi yeniden yürümeyi öğrenen bir çocuk gibi hissediyorum” dedi. Artık ayakta durabilen ve merdiven çıkabilen Oskam, bu gelişmeyi farkında olmayan insanlar için önemli bir kazanım olarak nitelendiriyor.

2222

Lozan Üniversitesi’nden beyin cerrahı Profesör Jocelyne Bloch, implantların henüz araştırma aşamasında olduğunu ve felçli hastaların bu teknolojiye erişebilmesi için daha uzun bir süreç gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte, ekibin sistemi klinik denemelere en kısa sürede geçirmeyi hedeflediğini belirtti.

Operasyon, Oskam’a Temmuz 2021’de gerçekleştirildi. Beynin hareket kontrolünü sağlayan bölgelerin üzerinde kafatasının her iki tarafına 5 cm çapında delikler açılarak iki disk şeklinde implant yerleştirildi. Bu implantlar, Oskam’ın yürümeyle ilgili düşüncelerini kafasındaki bir kaska bağlı sensörlere kablosuz olarak ileterek omurilik etrafında yerleştirilen ikinci bir implant aracılığıyla bacak ve ayak kaslarını hareket ettirmek için geliştirilen bir algoritma kullanıyor.

Bu sistem, Profesör Bloch tarafından yürümeyle ilgili sinir uçlarına karmaşık bir şekilde bağlandı. Oskam, birkaç haftalık eğitimin ardından yürüteç yardımıyla ayakta durabildiğini ve yürüyebildiğini söyledi.

Bu etkileyici gelişme, beyin implantlarının kullanıldığı daha önceki çalışmalara dayanılarak geliştirildi. Beyinden omurganın hasarlı kısmına giden zayıf sinyalleri güçlendiren omurga implantının yanı sıra bilgisayardan gelen önceden programlanmış sinyallerle de desteklendi. Geçtiğimiz yıl, aynı teknoloji sayesinde omuriliği tamamen kopmuş olan Michel Roccati’nin de yeniden yürüme yeteneği kazanması sağlanmıştı.

3333

Ancak bu sistemler henüz deneysel aşamada olduğundan sürekli kullanılamıyorlar ve bazı hantal yan etkilere sahip olabiliyorlar. Hastalar, iyileşme sürecinin bir parçası olarak haftada birkaç kez bir saat kadar sistemi kullanıyorlar. Yürüme eylemi kaslarını eğittiği için sistem kapatıldığında bile bir dereceye kadar hareket kazanımı gözleniyor, bu da hasarlı sinirlerin yeniden canlanabileceğini gösteriyor.

Nihai amaç, bu teknolojiyi minyatür hale getirmek ve günlük yaşamda kullanılabilir hale getirmektir. École Polytechnique Fédérale’den (EPFL) Profesör Grégoire Courtine’in şirketi Onward Medical, teknolojiyi ticarileştirmek ve insanların günlük hayatta kullanabilmesini sağlamak için iyileştirmeler üzerinde çalışıyor.

Profesör Courtine, “Gert-Jan, implantı kazadan 10 yıl sonra taktırdı. Eğer beyin-omurga bağlantısını yaralanmadan birkaç hafta sonra sağlayabilirsek, potansiyel iyileşme muazzam olur” dedi.

Bu gelişme, nöroteknolojinin omurga yaralanması geçiren kişilere işlev ve bağımsızlık kazandırma konusundaki rolü nedeniyle heyecan verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Beyin implantlarıyla felçli hastaların düşünme yoluyla yürüme yeteneği kazanması, umut verici bir gelecek vaat ediyor. Ancak bu teknolojinin yaygın kullanıma sunulması için daha uzun bir yol kat etmek gerekmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.