Harvard Araştırdı: Köpekler Sıcak Havalarda Daha Saldırgan Olabilir

Harvard Tıp Okulu’nun yeni bir araştırmasına göre, köpeklerin sıcak ve güneşli günlerde insanları ısırma olasılıkları artıyor.

Harvard Araştırdı: Köpekler Sıcak Havalarda Daha Saldırgan Olabilir

Köpeklerin, yükselen küresel sıcaklıkların beklenmedik bir yan etkisiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Harvard Tıp Okulu’nun yürüttüğü bir araştırmaya göre, köpekler sıcak ve güneşli günlerde daha saldırgan davranıyor ve insanları ısırma olasılıkları istatiksel olarak daha yüksek hale geliyor.

Nature dergisinde yayımlanan bir makalede, “İnsanlar, sıcaklık ve hava kirliliği arttıkça daha şiddetli suçlar işliyor. Bu bağlamda, insanları ısıran köpeklerin de çevresel faktörlerden etkilenip etkilenmediğini araştırdık” ifadelerine yer verildi.

Araştırma, ABD’deki 8 şehirden toplanan verilerin analiziyle gerçekleştirildi. Bu veriler, 2009 ile 2019 yılları arasında kaydedilen 70 binden fazla köpek ısırığı vakasını içeriyordu. Daha sonra bu veriler, hava durumu kayıtlarıyla karşılaştırıldı.

köpek

Yapılan analiz sonucunda, kayda geçen köpek ısırıklarının, ultraviyole ışık maruziyetinin arttığı günlerde yüzde 11, genel olarak daha sıcak günlerde yüzde 4 ve hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde yüzde 3 arttığı belirlendi. Bununla birlikte, yağmurlu günlerde ise ısırılma olasılığının daha az olduğu gözlendi.

Araştırma ekibi, elde ettikleri bulgulara dayanarak “köpeklerin veya insanlarla köpekler arasındaki etkileşimin sıcak, güneşli ve puslu günlerde daha düşmanca olduğu” sonucuna vardı.

Ancak, araştırmanın sınırlamaları da bulunuyor. Çalışmada kullanılan ısırık kayıtları, köpeğin cinsi, cinsiyeti veya kısırlaştırma durumu gibi ayrıntıları içermediğinden, bazı köpeklerdeki saldırganlığın tek faktörünün sıcaklık olmadığı belirtiliyor.

Köpek ısırıklarının artış gösterdiği sıcak havalarda, köpek sahiplerinin ve toplumun dikkatli olması ve köpeklerin güvende olduğu ortamlar sağlaması önem taşıyor. Araştırmacılar, bu bulguların, köpeklerle insanlar arasındaki etkileşimi anlamak ve daha iyi bir toplumsal uyum sağlamak için önemli bir adım olduğunu vurguluyor.

İlginizi Çekebilir: Orka Balina Köpekbalığına Saldırdı ve Sadece Bir Organını Yedi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.