Dünya Genelinde Isı Dalgaları Tehlikesi Artıyor!

Küresel sıcaklıkların hızla yükselmesi, dünya genelinde daha fazla aşırı ısı dalgası yaşanmasına neden oluyor. İngiltere’deki araştırmacılar, gelecekteki risklere karşı daha iyi hazırlanmak amacıyla en yüksek ısı dalgası riskine sahip ülkeleri belirlemek için bir çalışma yürüttüler.

Dünya Genelinde Isı Dalgaları Tehlikesi Artıyor!
A+
A-

Küresel sıcaklıkların hızla yükselmesi, endişe verici bir şekilde daha fazla aşırı ısı dalgalarının ortaya çıkmasına neden oluyor. İngiltere’den araştırmacılar, gelecekteki risklere karşı daha iyi hazırlanmak amacıyla en yüksek ısı dalgası riskine sahip ülkeleri belirledi.

Bu çalışma sadece potansiyel ısı dalgalarının beklendiği ülkeleri değil, aynı zamanda sosyoekonomik faktörler, nüfus artışı, enerji altyapısının istikrarı ve sağlık hizmetlerinin durumu gibi etkenleri de dikkate alıyor.

ısı dalgaları

Yapılan araştırma, Afganistan, Papua Yeni Gine ve Orta Amerika gibi bölgelerin, sıcak hava dalgalarının zararlı etkilerinden en yüksek risk altında olduğunu ortaya koyuyor. Pekin ve Orta Avrupa ise büyük nüfusa sahip olmaları nedeniyle daha savunmasız durumda bulunuyor.

Araştırmacılar, bu potansiyel olarak yıkıcı ısı dalgalarıyla başa çıkmak için daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Sorunun bir kısmı, geleceğe ilişkin belirsizliklerimizden kaynaklanıyor,  gelecekteki olayların muhtemelen bugüne kadar karşılaştıklarımızdan daha kötü olacağına dair bir ihtimal bulunuyor.

Yayımlanan makalelerinde araştırmacılar, “Genellikle bölgeler, yalnızca geçmiş felaketlerin tetiklediği planlamalarla, mevcut aşırı olaylara hazırlanır” ifadesini kullanıyorlar. “Politikacılar ve hükümetler, mevcut kayıtlardan daha aşırı olaylara özellikle insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu eğilimlerin aşırılığını artırdığı durumlara hazırlıklı olmalıdır.”

Araştırmacılar, son iklim modellerini, küresel nüfus verilerini ve aşırı iklim olaylarının tekrarlanma olasılığını belirlemek için aşırı değer istatistikleri kullanarak değerlendirmelerini yapmışlardır.

Çalışma, incelenen 136 bölgenin son 60 yılda %31’inde istatistiksel olarak mantıksız (modeller tarafından tahmin edilemeyen derecede aşırı) ısı dalgalarının meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Bu da, şu anda akıl almaz görünen olaylara karşı daha fazla hazırlıklı olmamız gerektiğini göstermektedir.

dsfvc

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden iklim bilimcisi Vikki Thompson, “Isı dalgalarının daha sık meydana gelmesi nedeniyle daha iyi hazırlıklı olmamız gerekiyor” diyor. Ayrıca, “Belirli bölgeleri belirliyoruz ve bu bölgelerin bazılarında nüfus hızla artıyor, bazıları gelişmekte olan ülkeler ve bazıları zaten yüksek sıcaklıklara sahip. Bu bölgeler için mevcut sıcak eylem planlarının yeterli olup olmadığını sorgulamamız gerekiyor” şeklinde ekliyor.

Yüksek sıcaklıklara dayanmak sadece insanları doğrudan etkilemekle kalmaz, aynı zamanda günlük yaşamı ve çalışmayı da zorlaştırır. Tarım ve çiftçilik faaliyetleri üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve orman yangını riskini artırabilir. Bu nedenle, ısı dalgalarının zincirleme etkileri vardır.

Ancak iyi haberler de var: Hazırlıklı olmak, ölüm sayısını gerçekten azaltabilir. Önlemler arasında kentsel alanların soğutulması, vardiyanın değiştirilmesi veya çalışma saatlerinin azaltılması gibi uygulamalar bulunabilir.

Araştırmacılar, gelişmekte olan ülkelerin kapsamlı ısı eylem planlarına sahip olma olasılığının en düşük olduğunu belirtiyor. Küresel ısınmayla mücadele çabaları devam ederken, şu anda karşı karşıya olduğumuz aşırı hava olaylarının zararlarını sınırlamak için adımlar atılması umut ediliyor.

İlginizi Çekebilir: Kritik Alarm: Okyanus Sıcaklığı Tarihi Rekorları Kırarak Yükseldi, Gezegenin Geleceği Tehlikede

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.