Dayanıklı Maya Alçısındaki Gizli Bileşen Keşfedildi

Jeologlar ve mineraloglar, antik Maya alçısının dayanıklılığının ardındaki gizli bileşeni keşfetti.

Dayanıklı Maya Alçısındaki Gizli Bileşen Keşfedildi
A+
A-

Antik Maya uygarlığının inşaat alanındaki ustalığı yıllardır hayranlık uyandırır. İnsanları hayrete düşüren en önemli özelliklerinden biri, sıva olarak bilinen malzemenin dayanıklılığıdır. Jeolog ve mineralogların oluşturduğu bir ekip, bu dayanıklılığın ardındaki gizli bileşeni ortaya çıkardı.

2 18

Ekip, antik Maya alçısının dayanıklılığını araştırmak için sıva örneklerini inceledi ve Mayaların günümüzdeki torunlarına danışarak bu sıvanın nasıl yapıldığı hakkında daha fazla bilgi edindi. Daha önce yapılan araştırmalar, Mayaların taşı kaplamada kullanılan sıva yapmayı bildiklerini göstermişti. Ancak yapılan bu araştırmalar ayrıca tüm antik sıvaların aynı olmadığını, bazılarının diğerlerinden daha fazla dayanıklı olduğunu ortaya koymuştu. Günümüzdeki Honduras’ta inşa edilen taş yapılar, dayanıklı alçı kaplamalarından dolayı Aztek imparatorluğunun diğer bölgelerinde inşa edilen yapılardan daha uzun ömürlüdür.

3 14

Uzmanlar, Honduras’taki örnekleri elektron mikroskopları ve X-ışını makineleri kullanarak inceledi. Karışımda karbonhidrata benzer bir organik madde keşfettiler. Bu madde, sıvanın dayanıklılığının gizli bileşeni olabilir.

Araştırmacılar, bulguları doğrulamak için bölgede yetişen iki ağaca odaklandı: chukum ve jiote. Efsaneye göre, sıvaya bu ağaçların öz suyu eklenerek, dayanıklılığı artırılıyordu. Ekip, özsuyunun özel içeriğini belirlemek için kendi alçılarını yarattı ve bitki özsuyla karıştırdı. Testler, suda çözünürlüğü içeren eski Maya alçısıyla aynı özelliklere sahip olduğunu ve aşırı nemli bölgelerde bile dayanıklı olduğunu gösterdi.

Maya sıvası, modern dünyada her yerde bulunan betonun yerini alacak kadar yaygın kullanılmayabilir. Ancak bilim insanları, sanayi öncesi binalarda bulunan duvarcılığın korunmasında ve iyileştirilmesinde kullanılabileceğini söylüyor. Bitki özünün kullanımı, bir yapının ömrüne yüzyıllar katabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.