Microsoft, Helion Energy ile Dev Bir Füzyon Enerjisi Anlaşması İmzaladı

Microsoft, gelecekteki enerji ihtiyaçlarını füzyon enerjisi ile karşılamayı hedefliyor. Helion Energy ile yapılan anlaşma, işletmeler tarafından füzyon enerjisi teknolojisine yönelik ilginin arttığını gösteriyor.

Microsoft, Helion Energy ile Dev Bir Füzyon Enerjisi Anlaşması İmzaladı
A+
A-

Microsoft, ABD merkezli nükleer füzyon şirketi Helion Energy ile dev bir enerji anlaşması imzaladı. Helion Energy, yaklaşık beş yıl içinde Microsoft’a elektrik sağlamak için güneşi besleyen ancak Dünya’da bulunması zor olan güç kaynağı için yapılan türünün ilk örneği anlaşmada yer alacak. Bu anlaşma, füzyon enerjisi teknolojisindeki ilerlemelerin işletmeler tarafından benimsenmesinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

7 5

Füzyon enerjisi, uzun süreli radyoaktif atıkların oluşmadan enerji üretebilmesi açısından önemlidir. Hidrojen gibi iki hafif atomun birleşmesiyle daha ağır bir atoma dönüşerek enerji açığa çıkarır. Füzyon reaksiyonlarının daha önce anlık olduğu ve enerji emdiği bilinirken, Helion Energy gibi şirketlerin özel fonlardan 5 milyar dolardan fazla kaynak toplayarak net enerji kazancı elde etme çalışmaları devam ediyor.

6 7

Helion Energy, 2028 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanan bir tesise sahip olacak ve 50 megawatt veya daha fazla enerji üretimi hedefliyor. Kurucu ve CEO’su David Kirtley, “50 megawatt ticari ölçekli füzyonun büyük bir ilk adımı konumunda” dedi. Helion, Polaris adlı yedinci nesil makinesi ile lazer ve mıknatıs teknolojilerinin bir karışımını kullanarak elektrik üretimi gerçekleştirecek.

Helion, nadir bulunan bir hidrojen izotopu olan trityum yerine Helyum 3 kullanmayı planlıyor. Şirket, OpenAI CEO’su Sam Altman dahil olmak üzere özel sermaye yatırımcılarından 570 milyon dolardan fazla fon toplamıştır.

5 10

Microsoft, bu anlaşmayla birlikte gelecekteki enerji ihtiyaçlarını füzyon enerjisi ile karşılayabileceğini düşünmektedir. Anlaşma, Microsoft’un iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik taahhüdünün bir parçası olarak da değerlendiriliyor. Füzyon enerjisi teknolojisindeki ilerlemelerin hız kazanmasıyla birlikte, birçok şirket füzyon enerjisini kullanarak emisyonları azaltmaya yardımcı olabileceği umuduyla yarışmaktadır.

Microsoft, tarihi bir enerji anlaşması imzalayarak füzyon enerjisi şirketi Helion Energy ile işbirliği yapacaklarını duyurdu. Microsoft Başkan Yardımcısı Brad Smith, Helion’un çalışmalarının kendi uzun vadeli temiz enerji hedeflerini desteklediğini ve şebekeye daha fazla temiz enerjiyi daha hızlı getirmek için yeni ve verimli bir yöntem oluşturmak üzere pazarı ilerleteceğini söyledi. Ancak anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı.

4 13

Helion Energy, henüz Nükleer Düzenleme Komisyonu’ndan (NRC) tasarım ve inşaat onaylarına ek olarak yerel izinlere de ihtiyaç duyuyor. Ancak NRC, geçtiğimiz ay füzyon yönetmeliğini fisyon yönetmeliğinden ayırma kararı alarak füzyon endüstrisini sevindirdi. Destekçiler bu adımın lisans onaylarının süresini kısaltabileceğini söylüyorlar.

Füzyon Endüstrisi Birliği Başkanı Andrew Holland, füzyonun kolay bir konu olmadığını belirtti, ancak anlaşmanın güven inşa edildiğini gösterdiğini söyledi. Holland, iş dünyasının füzyonun gelmekte olduğunu ve belki de pek çok insanın düşündüğünden daha erken geleceğini anlamaya başladığını ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.