Erken Doğumun Sebepleri ve Önleyici Tedbirler

Erken doğum, doğumun normal zamandan önce gerçekleşmesi durumudur ve sık karşılaşılan bir durumdur. Annenin sağlık durumu, bebeğin normal gelişimi, sosyal çevre ve diğer faktörler erken doğuma neden olabilir.

Erken Doğumun Sebepleri ve Önleyici Tedbirler
A+
A-

Erken doğum, bebeklerin normal zamandan önce dünyaya gelmesi durumunu ifade eder ve sıkça karşılaşılan bir durumdur. Ancak erken doğumun tek bir sebebi yoktur. Birçok etken ve faktör, doğumun erken gerçekleşmesine neden olabilir. Normal süreçte doğum, genellikle 280 gün (yani dokuz ay on gün veya 40 hafta) sonunda gerçekleşir. 36 haftadan önce gerçekleşen doğumlar ise erken doğum olarak kabul edilir.

Erken doğuma sebep olan faktörlere baktığımızda, annenin sağlık durumu, bebeğin sağlıklı gelişimi, annenin yaşadığı sosyal çevre ve çevresel etkenler gibi birçok etmen rol oynar. Tamamen sağlıklı ilerleyen gebeliklerde bile erken doğum riski bulunur ve bazı durumlarda erken doğumlar görülebilir. Daha önce erken doğum yapmış veya düşük geçirmiş olan annelerde, bu konuda tedavi almış olan annelerde erken doğum riski daha yüksektir. Aynı zamanda çoğul gebelik yaşayan annelerde de erken doğum daha sık görülebilir. Hamilelik sırasında cerrahi müdahale geçirmiş anneler de erken doğum riski taşırlar.

erken doğum

Hamilelik sürecinde ateşli hastalıklar, hızlı kilo kaybı veya kilo alımı, annenin uygun yaş aralığı dışında olması, yetersiz beslenme, aşırı iş temposu, şehirdeki gürültülü yaşam, stres ve kaygı, anne adayının gereken boy ve kiloya sahip olmaması (özellikle 150 cm’den kısa ve 50 kg’dan az olan kadınlar), gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonları veya rahimle ilgili rahatsızlıklar yaşamak, doğumdan bir yıl sonra tekrar hamile kalmak gibi faktörler erken doğuma neden olabilir. Bunlar potansiyel risk faktörleri olsa da, bu durumları yaşayan kadınların mutlaka erken doğum yapacakları anlamına gelmez. Önlem alınması durumunda sağlıklı bir gebelik ve doğum normal süresinde gerçekleştirilebilir.

Erken doğumun nedenlerini ve risk faktörlerini anlamak, hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken konuları belirlemek açısından önemlidir. Annenin sağlığına dikkat etmek, düzenli prenatal kontrolleri yapmak, sağlıklı beslenmek, stresten uzak durmak, uygun dinlenme ve egzersiz yapmak, sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durmak gibi önlemler, erken doğum riskini azaltmada yardımcı olabilir.

Erken doğumun birden fazla nedeni vardır ve hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken faktörler bulunmaktadır. Annenin sağlık durumu, çevresel etkenler, bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne adayının kendine dikkat etmesi erken doğumu etkileyen faktörler arasındadır. Risk faktörlerine uygun tedbirler alındığında, sağlıklı bir gebelik ve doğum normal süresinde gerçekleştirilebilir.

İlginizi Çekebilir: Erkek Bebekler Kız Bebeklere Göre İlk Yıl Daha Çok Konuşuyor

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.