Uzmanlar Uyarıyor! Yorgunken Araç Kullanmak, Alkollü Araç Kullanmak Kadar Tehlikeli

Önceki gece beş saatten az uyuyan sürücüler, kaza tehlikesi bakımından yasal alkol sınırının üzerinde risk taşıyor. Yorgun araç kullanmanın, trafik güvenliği açısından alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğu vurgulanıyor.

Uzmanlar Uyarıyor! Yorgunken Araç Kullanmak, Alkollü Araç Kullanmak Kadar Tehlikeli

Trafik kazalarının yüzde 20’sinin yorgunluktan kaynaklandığı bilinmektedir. Son yıllarda alkol nedenli kazaların sayısında azalma görülürken, yorgunluk kaynaklı kazaların sayısı hala düşmüş değil. Bu durumu araştırmak isteyen bilim insanları, yorgunlukla ilgili kazaların azaltılması için alkolle ilgili stratejilerin benzer bir yaklaşımla uygulanıp uygulanamayacağını araştırdılar.

Araştırmacılar Avustralya’da yorgunlukla ilgili kaza sayısını azaltmak için benzer bir stratejinin uygulanıp uygulanamayacağını inceledi. Bu kapsamda, sürücülerin araç kullanamayacak kadar yorgun olup olmadıklarını belirlemek için önceden ne kadar uyuması gerektiğini araştırdılar.

61 farklı çalışmanın sonuçlarını bir araya getiren araştırmacılar, önceki gece 4 ila 5 saatten az uyuyan sürücülerin kaza riskinin yaklaşık iki kat arttığını tespit etti. Bu kaza riski, sürücülerin kanlarındaki alkol yoğunluğu yüzde 0,05 olduğunda da görülmekteydi.

Ancak yorgunlukla ilgili kaza riski, sürücünün önceki gece uyku süresi azaldıkça önemli ölçüde artmaktadır. Bazı çalışmalarda, sürücülerin önceki gece sıfır ila 4 saat uyuduklarında kaza riskinin 15 kata kadar arttığı öne sürülmektedir.

yorgun

Bu bulgulara dayanarak bilim insanları, sürücülerin direksiyon başına geçmeden önce belirli bir uyku süresine sahip olmalarının zorunlu olabileceğini ileri sürüyor. Alkol nedenli risklerin kabul edilebilir düzeylerde düzenlendiği gibi, yorgun araç kullanma konusunda da benzer bir yaklaşımın düşünülebileceği belirtilmektedir.

Ancak yalnızca bilimsel bulguların ötesine geçmek gerekmektedir. Alkol tüketimi kişisel tercihlere bağlıdır ve pek çok kişi daha fazla uyuma imkanına sahip olamamaktadır. Bu nedenle yorgun araç kullanmanın yasal düzenlemelerle denetlenmesi için halk arasında da destek olması gerekmektedir.

Yorgun araç kullanmanın yasal düzenlemelerle nasıl denetlenebileceği konusunda da düşünülmesi gereken bazı zorluklar bulunmaktadır. Şu anda yorgunluk kontrolünün yol kenarında yapılabilecek bir yöntemi mevcut değildir ve uyku miktarını veya araç kullanmama gerekliliğini değerlendirecek herhangi bir test bulunmamaktadır.

Bu konuda atılan adımlara dair ilk bulgulara göre, halkın daha spesifik bir şekilde eğitilmesi ve sürücülere yorgunken araç kullanmaktan kaçınma konusunda rehberlik sunulması gerektiği belirtilmektedir. Örneğin, sürücünün ne zaman çok yorgun olduğunu değerlendirebileceği kolay takip edilebilen tavsiyelerin sunulması, olumlu bir adım olabilir.

Yorgunken araç kullanmanın alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğunu gösteren yeni bir çalışma, yorgun araç kullanmanın yasal düzenlemelerle denetlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması ve toplumun desteği gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Yol Hipnozuna Dikkat! Araç Sürerken Hipnoz Olmayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.