Dinozorların 15 Metrelik Boynu Doğa Kanunlarına Meydan Okuyordu

Çin’de keşfedilen Mamenchisaurus sinocanadorum adlı dinozor türü, 15 metrelik boynuyla doğa kanunlarına meydan okuyan en uzun boyunlu dinozor olarak ortaya çıktı.

Dinozorların 15 Metrelik Boynu Doğa Kanunlarına Meydan Okuyordu

Çok farklı boyut ve şekillerde dinozor fosilleri bulmak mümkündür. Dinozorların devasa boyutlara ulaşabildiğini biliyoruz. Erken Jura döneminden Kretase-Paleojen yok oluş olayına kadar dünyada yaşamış olan sauropodlar, uzun boyunlarıyla tanınır. Ancak yeni bulgular, Çin’de ortaya çıkarılan Mamenchisaurus sinocanadorum adlı dinozorun, tüm sauropodlar arasında en uzun boyna sahip olduğunu gösteriyor.

dinozor

Uluslararası bir araştırma ekibi, bu özel sauropod türünün 15 metrelik bir boyna sahip olduğunu belirledi. Bu, bir zürafanın boynunun altı katı kadar uzun demektir! Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde çalışan Profesör Paul Barrett, basın bülteninde “Bu boyuttaki bir boynu yukarıda tutmak için çok sayıda kas gerekiyordu” diyor. “Ayrıca, havayı nasıl akciğerlerine gönderip tekrar dışarı veriyordu sorusu da var. Bulgular, bu tür uzun boyunların cinsel seçilime uğradığı kuramını destekliyor. Bu şekilde dev boyunları etkileyici bir şekilde havada tutabilen en güçlü ve en uygun dinozorlar çiftleşebilmişti.”

2ws 6

Bu bulgular, taşılbilimcileri oldukça şaşırttı, çünkü analiz edilecek sadece bir Mamenchisaurus sinocanadorum örneği bulunuyor ve o da 1987 yılında Çin’in kuzeybatısındaki Şişugou Oluşumu’nda keşfedildi. İskelette sadece boynun başlangıç kısmı, bir kaburga, bir miktar kafatası kemiği ve alt çene bulunmaktadır.

Ancak, takım sadece birkaç kemikten bütün bir boyun uzunluğunu nasıl ölçebileceklerini düşünmekle kalmadı, aynı zamanda böylesi bir vücut parçasının nasıl çalışabileceğini de araştırdı. Bilgisayarlı tomografi taramaları yapan makale yazarları, dev sauropodun oyuk omurgasının yaklaşık yüzde 69 ila 77’sinin hava içerdiğini keşfetti, bu günümüzdeki leyleklerde olduğu gibi. Yazarlar, böylesine hafif bir boynu yaralanmalardan korumak için dinozorun her iki tarafında da denge için çubuk benzeri, yatay boyun kemiği bulunduğunu belirledi.

3edef

College London Üniversitesi’nde çalışan taşılbilim profesörü ve makalenin eş yazarı Paul Upchurch, “Boyun üzerinde yapılan biyomekanik çalışmalar, boynun yatay düzlemde dar bir açıda yükseldiğini (20 ila 30 derece) gösteriyor” diyor. “Ancak boynun son derece uzun olması, böylesine dar bir açıda bile hayvanın kafasının hala zemin seviyesinden 8 ila 10 metre yükselebildiği anlamına geliyor.”

Bu uzun boynun ve kesin çalışma mekanizmalarının sebepleri hala bir gizem olsa da bazı taşılbilimcilere göre, boyun bu dev canlıların bir noktada oturup çok sayıda yapraklı ağaca erişebilmeleri için evrimleşmiş olabilir. Boyunlar, sauropodların yüzey alanını artırarak fazladan ısının atılmasına da yardımcı olmuş olabilir.

İlginizi Çekebilir: Dinozorların Kıyameti: 66 Milyon Yıl Önceki Dev Asteroid Felaketi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.