Yürüyen ve Uzaktan Kontrol Edilen En Küçük Robot

Northwestern Üniversitesi mühendisleri, Atlantik kaya yengecini andıran en küçük uzaktan kumandalı yürüyen robotu geliştirdi. Mikro boyutlarıyla dikkat çeken bu robotlar, dar alanlarda pratik görevler gerçekleştirebilen mikro robotlar için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yürüyen ve Uzaktan Kontrol Edilen En Küçük Robot
A+
A-

Northwestern Üniversitesi’ndeki mühendisler, yeni bir teknolojiye imza atarak bugüne kadar üretilen en küçük uzaktan kumandalı yürüyen robotu geliştirdi. Bu robotlar, yarım milimetre genişliğinde olan ve sevimli bir Atlantik kaya yengeci şekline sahip olan küçük makinelerdir. Ancak boyutlarından çok daha fazlasını başarabilen bu robotlar, bükülebilme, emekleme, yürüme, dönme ve hatta zıplama gibi hareketleri gerçekleştirebilmektedir.

robot

Araştırmacılar ayrıca, tırtıl, çekirge ve böcekleri andıran milimetre boyutundaki robotlar da geliştirmişlerdir. Bu çalışmalar henüz keşif aşamasındadır, ancak bilim insanları, geliştirdikleri teknolojinin mikro boyutlu robotların dar alanlarda pratik görevler gerçekleştirebilmesine olanak sağlayabileceğini düşünmektedir.

Bu deneysel çalışmada John A. Rogers liderliğindeki bir ekip öncülük etmiştir. Rogers, “Robotik alanı heyecan verici bir araştırma alanıdır. Mikro ölçekli robotların geliştirilmesi ise akademik keşifler açısından oldukça ilgi çekici bir konudur. Mikro robotlar, küçük yapıları tamir edebilen veya endüstri makinelerini monte edebilen araçlar olarak kullanılabileceği gibi, tıkalı atardamarları temizlemek, iç kanamaları durdurmak veya kanserojen tümörleri ortadan kaldırmak gibi minimal invaziv cerrahi yardımcılar olarak da kullanılabilir” diyor.

Kuramsal çalışmaya öncülük eden Yonggang Huang ise teknolojilerinin çeşitli kontrollü hareket yaklaşımlarını mümkün kıldığını ve saniyede vücut uzunluğunun yarısı kadar hızla hareket edebildiğini aktarıyor. Bu küçük yengeçler, güçlerini karmaşık donanımlardan veya elektrikten değil, vücutlarının elastik direncini kullanarak elde ediyorlar.

Araştırmacılar, robotları yaparken şekil hafızalı bir alaşım malzemesi kullanarak, robotun ısıtıldığında “hatırladığı” şekle dönüşen bir yapı oluşturmuşlardır. Robotun gövdesinde yer alan farklı konumlara taramalı lazer ışınları gönderilerek robot hızla ısıtılmış, ardından ince bir cam kaplama sayesinde soğuduğunda yapının elastik olarak eski haline dönmesi sağlanmıştır.

Robot, bir şekilden diğerine geçerken bu hareketi gerçekleştirmekte ve lazerin tarama yönü, robotun yürüme yönünü belirlemektedir. Örneğin, soldan sağa doğru yapılan bir tarama, robotun sağa doğru hareket etmesine neden olmaktadır. John A. Rogers, “Bu yapılar çok küçük oldukları için soğuma hızı da çok yüksektir. Aslında robotların boyutlarının küçültülmesi, daha hızlı hareket etmelerini sağlar” şeklinde açıklamaktadır.

Rogers ve Huang, bu kadar küçük bir robot üretmek için sekiz yıl önce tanıştıkları bir yönteme başvurmuşlardır. İlhamlarını 3 boyutlu çocuk kitaplarından alan bir montaj yöntemi kullanarak bu başarılı sonuçlara ulaşmışlardır.

Bu gelişme, mikro robot teknolojisinin önemli bir adımı olarak değerlendirilmektedir. Mikro boyutlu robotların dar alanlarda pratik görevler gerçekleştirebilmesi, endüstriyel uygulamalardan tıbbi müdahalelere kadar birçok alanda büyük potansiyellere sahiptir. Araştırmacılar, ilerleyen dönemlerde bu teknolojinin daha da geliştirilerek gerçek dünyadaki uygulamalara ulaşabileceğine inanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Bilim İnsanları, İnsan Vücudu İçinde Yüzebilen Minik Bir Robot Geliştirdi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.