Devasa Dinozor Kemikleri Trafik Kazasına Sebep Oldu

Devasa Dinozor Kemikleri Trafik Kazasına Sebep Oldu
A+
A-

Arjantin’in Patagonya bölgesindeki paleontologlar, 90 milyon yıl öncesine ait devasa bir dinozorun kalıntılarını bulduklarını duyurdu. Bu dinozorun yaklaşık 30 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor ve uzun boyunlu dinozorların en büyüğü olan titanozor ailesine ait olduğu düşünülüyor.

Ancak, bu muazzam dinozoru incelemek pek kolay olmadı. Araştırmacılar, otobur dinozorun fosillerini Buenos Aires’e taşıma sırasında beklenmedik bir olayla karşılaştılar. Fosiller o kadar ağırdı ki, aracın dengesini bozarak bir trafik kazasına sebep oldular.

dinozor kemik

Bernardino Rivadavia Doğa Bilimleri Müzesi’nde çalışan paleontolog Fernando Novas, “Ağırlık aracın dengesini bozdu ve bir kazaya neden oldu” dedi. Neyse ki, kazada herhangi bir ciddi yaralanma olmadı ve dinozor kemikleri, oldukça dayanıklı olduklarından zarar görmedi. Ancak, yolun asfaltında hasar meydana geldi.

Bu beklenmedik kaza, dinozorun bilimsel ismini belirlemede ilham kaynağı oldu: Chucarosaurus diripienda. Quechua dilinde “Chucaro”, “sert ve boyun eğmez hayvan” anlamına gelirken, Latince “diripienda” ise “karışmış” anlamına geliyor.

3ewsx 1

Daha önce de 2018 yılında, Patagonya bozkırlarının tepelerinde dağılmış halde bulunan Chucarosaurus diripienda fosilleri, Río Negro eyaletinde keşfedilmişti. Fosiller, ön ayağa (humerus, radius, metacarpus) ve kalça (ischium) ile arka bacaklardan (femur, tibia, fibula) oluşan yedi farklı kemik içeriyordu.

Novas, “Kemikler o kadar ağırdı ki, birkaç kişi tarafından santim santim hareket ettirilmeleri gerekiyordu” diyor. Chucarosaurus diripienda, Kretase döneminde yaşamış ve tahmini olarak 27 ila 36 metrik ton ağırlığındaydı. Ancak bu, Patagotitan, Argentinosaurus veya Notocolossus gibi en devasa dinozorlarla kıyaslandığında oldukça küçüktü.

4ed 3

Bu arada, kaydedilen en uzun dinozor Supersaurus olarak biliniyor. Muhtemelen 150 milyon yıl önce Batı Amerika’da yaşamış olan ve tahminen 39 metreden daha uzun bir boyuta sahip olduğu düşünülen Supersaurus, bugüne kadar keşfedilen en uzun dinozor olarak kaydedilmiştir.

Chucarosaurus diripienda, son derece uzun bir yapıya sahipti ve bu uzunluğunu avantajına dönüştürüyordu. Novas, “Uzun boynu, ağaçların tepelerindeki yaprakları yemesine olanak sağlıyordu ve uzun kuyruğu, etrafında pusu kurmuş büyük etoburların saldırılarına karşı etkili bir savunma silahı olarak işlev görüyordu” diyor.

Chucarosaurus diripienda’nın kalıntıları, bilim dünyasına önemli bir bilimsel miras sunmaktadır. Bu devasa dinozorun kemikleri, ileri teknoloji ve özenli çalışmalarla incelenmekte ve daha fazla bilgi elde etmek için detaylı analizlere tabi tutulmaktadır. Bu keşif, Geç Kretase dönemindeki ekosistemler hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: İnsanlar ve Dinozorlar Birlikte Yaşadı mı?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.