Fas Sultanı Muley İsmail’in 1000 Çocuğu Olabilir mi? Bilim İnsanları Şaşkın

Fas Sultanı Muley İsmail’in iddia edilen 1000 çocuğuyla ilgili gerçeklik araştırması konusu oldu.

Fas Sultanı Muley İsmail’in 1000 Çocuğu Olabilir mi? Bilim İnsanları Şaşkın
A+
A-

Fas Sultanı Muley İsmail, tarihte en fazla çocuğu olan baba ünvanını elinde bulunduruyor. Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, İsmail’in çocuklarının sayısı 867 olarak belirtilse de bazı iddialara göre bu rakamın 1171 olduğu iddia ediliyor. Bu olağanüstü sayıdaki çocuk sahibi olmanın gerçekleşme ihtimali ise bilim insanları tarafından araştırıldı.

Viyana Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, bilim insanları bilgisayar simülasyonu kullanarak bu sayıda çocuğa sahip olmanın teorik olarak mümkün olduğu sonucuna vardı. Ancak bu durumun gerçekleşebilmesi için Sultan İsmail’in 32 yıl boyunca her gün ilişki olması gerektiği belirtiliyor.

“Muley İsmail Olayı: Gerçek mi Fantazi mi?” adını taşıyan bir makalede, İsmail’in bu kadar çok çocuğa sahip olabilmesi için hareminde 65 ila 110 arasında cariye bulunması gerektiği ifade ediliyor. Fas’ı 1672 ile 1727 yılları arasında yöneten Sultan İsmail’in 4 eşi ve 500 cariyesi olduğu biliniyor. Bu dönemde cariyelerin kız çocuklarının yaşamasına izin verilmezken, eşlerin kız çocukları hayatta kalabiliyordu.

fas

Biyolog ve evrimsel psikolog Elisabeth Oberzaucher ile Karl Grammer’ın yazdığı bir makalede, hesaplamaların ölçülü bir şekilde yapıldığı ve Sultan Muley’in bu sayıya ulaşabileceği kaydediliyor. Araştırmada, kadınların adet döngülerinin eşitlenmediği varsayıldığında, 32 yıl boyunca bu kadar çocuğa sahip olacak bir babanın günde ortalama 0.83 ila 1.43 arasında ilişki olması gerektiği belirtiliyor.

Yakın zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Samuel S. Mast’ın 824 torunuyla birlikte rekorlar kitabına girdiği biliniyor. Ancak Sultan Muley İsmail’in çocuk sayısıyla ilgili rekor hala geçerliliğini koruyor.

Bu benzersiz rekorun yanı sıra bilim insanları, Sultan Muley İsmail’in yanı sıra Moğol İmparatoru Cengiz Han için de benzer bir araştırma yürüttüğünü belirtmek gerekir. Cengiz Han ve onun erkek akrabalarının genetik mirasının günümüzde Asya erkek nüfusunun yaklaşık yüzde 8’ine dayandığı bilimsel bulgular arasında yer alıyor.

Muley İsmail Kimdir?

Muley İsmail, Fas tarihinde önemli bir figür olarak kabul ediliyor. Molla Şerif’in yedinci çocuğu olarak dünyaya gelen İsmail, 1672’de kendini Fas Sultanı ilan etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’na karşı savaşmış, İspanya ve İngiltere’nin işgal ettiği limanları geri alarak Fas’ın egemenliğini yeniden sağlamış ve Meknes’in başkent olması için büyük bir inşaat projesi başlatmıştır. İsmail’in hükümdarlığı döneminde, hareminde 25.000 köle çalıştırıldığı bilinmektedir. Sultan Muley İsmail, 80 yaşında ölmüştür.

İlginizi Çekebilir: Afrikadaki Bu İmparatorlukları Hiç Duydunuz mu?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.