Yapay Zeka ile Zihin Okumak Mümkün mü?

: Singapur Ulusal Üniversitesi ve Hong Kong Çin Üniversitesi’nden araştırmacılar, beyin aktivitesinden yüksek kaliteli videoyu yeniden yapılandırmak için üretken yapay zeka kullanarak bir çalışma gerçekleştirdi. Yeni model MinD-Video, görsel korteksin baskınlığını ve fMRI kodlayıcının öğrenme aşamalarında artan gelişimini ortaya koyarak, zihin okumanın yeni bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Yapay Zeka ile Zihin Okumak Mümkün mü?
A+
A-

Yapay zekâ alanında önemli bir dönüm noktası yaşanıyor. Singapur Ulusal Üniversitesi ve Hong Kong Çin Üniversitesi’nden araştırmacılar, beyin aktivitesinden “yüksek kaliteli” videoyu yeniden yapılandırmak için üretken yapay zeka kullanarak büyük bir başarı elde etti. Yeni geliştirilen model, MinD-Video adını taşıyor ve zihin okumada yeni bir evreyi temsil ediyor.

Araştırmacılar Jiaxin Qing, Zijiao Chen ve Juan Helen Zhou tarafından oluşturulan MinD-Video modeli, fMRI verilerini ve metinden görüntüye aktarma verilerini işleyerek beyin okumalarından video üretebiliyor. Çalışmanın ayrıntıları geçtiğimiz hafta arXiv ön baskı sunucusunda yayınlandı.

zihin okuma

Deneklere önce izletilen ve sonra düşünce yolu ile elde edilen fotoğraflar

Yapılan çalışmanın ilgili web sitesinde paylaşılan gösterimler, deneklere gösterilen videolarla beyin aktivitelerine dayalı olarak oluşturulan yapay zeka tarafından üretilen videolar arasında paralellik gösteriyor. İki video arasındaki farklar minimal seviyede ve genellikle benzer konular ve renk paletleri içeriyor.

MinD-Video, “görüntü ve video beyin kod çözme arasındaki boşluğu kapatmak için tasarlanmış iki modüllü bir boru hattı” olarak tanımlanıyor. Sistem, eğitim için videoları ve izleyen deneklerin fMRI beyin okumalarını içeren halka açık bir veri kümesinden yararlandı. “İki modüllü boru hattı” ise, eğitimli bir fMRI kodlayıcı ve yaygın olarak kullanılan Stable Diffusion adlı bir görüntü oluşturma yapay zeka modelinin ince ayarlı bir versiyonundan oluşuyordu.

Araştırmacılar, yeniden yapılandırılan videoların hareketler ve sahne dinamikleri açısından yüksek kaliteli” olduğunu tespit etti. Ayrıca, videoların %85’lik bir doğruluk oranına sahip olduğu ve önceki yöntemlere kıyasla büyük bir gelişme olduğu belirtildi.

2wedf

Önce izletilen sonra düşünce yoluyla elde edilen videolar

Yazarlar, bu çalışmanın nörobilimden beyin-bilgisayar arayüzlerine kadar pek çok umut verici uygulamaya sahip bir alan olduğuna inandıklarını ifade etti. Özellikle, çalışmanın üç önemli bulguya ışık tuttuğu vurgulandı. İlk olarak, görsel korteksin baskınlığı ortaya kondu ve beyin aktivitesinin görsel algının önemli bir bileşeni olduğu belirlendi. İkincisi, fMRI kodlayıcısının yapısal bilgilerle başlayıp daha derin katmanlarda soyut ve görsel özelliklere doğru hiyerarşik bir şekilde ilerlediği gözlendi. Son olarak, fMRI kodlayıcının her öğrenme aşamasında geliştiği ve daha ince detaylara dair bilgileri öğrendikçe daha hassas hale geldiği keşfedildi.

Bu çalışma, insan zihinlerini okumak için yapay zeka kullanımında bir başka önemli ilerleme olarak değerlendiriliyor. Daha önce Osaka Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, fMRI verilerini ve Kararlı Difüzyon adlı bir teknikle beyin aktivitesinden yüksek çözünürlüklü görüntüleri yeniden yapılandırabildiklerini keşfetmişlerdi. Ancak, bu yeni çalışmada geliştirilen MinD-Video modeli, daha doğru ve yüksek kaliteli görsel sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Araştırmacılar, MinD-Video’nun diğer üretici modellere göre en önemli avantajının, daha yüksek kalitede videolar üretebilme yeteneği olduğunu belirtiyorlar.

Yapay zekanın beyin aktivitesini okuyarak video üretebilmesi, tıbbi ve nörobilim araştırmalarında önemli bir araç olabileceği gibi, sanat, eğlence ve iletişim alanlarında da yeni fırsatlar sunabilir. Bu alandaki gelişmelerin hızla ilerlemesiyle birlikte, insan zihniyle ilgili daha derinlemesine anlayışlar elde etmek ve zihinsel deneyimleri daha etkili bir şekilde iletmek mümkün hale gelebilir.

İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Hayvanlarla Konuşabilir mi?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.