Bir Öğünde Yediğiniz Şeyler Ne Kadar Kilo Aldırır?

Yeme alışkanlıklarımızın vücut ağırlığımıza etkisi, her zaman merak edilen bir konu olmuştur. Özellikle bir öğünde yediklerimizin ne kadar kilo aldırdığı konusu sık sık tartışılır.

Bir Öğünde Yediğiniz Şeyler Ne Kadar Kilo Aldırır?
A+
A-

Yemek sonrası ağırlık artışı, tümüyle bir zamanlama meselesidir. Yediğiniz veya içtiğiniz şeyin ağırlığı kadar artarsınız. Ancak bu artış neredeyse anında kaybolur. Yiyeceklerin sindirim sistemimizden geçme süresi büyük oranda değişiklik gösterir. Genelde bir öğünün ‘kolonik geçiş’ işlemi 20 ila 56 saat içinde tamamlanır. Metabolize edilen ve boşaltım yoluyla vücuttan atılan yiyecek ve içecekten ertesi güne ne kalır? Eğer çok tuzlu yediyseniz, vücudunuz su tutar ve daha fazla ağırlaşmış olursunuz. Ancak suyun yol açtığı ağırlık da kaybolur ve yediklerinizin ancak çok küçük bir kısmı kalıcı kilo artışına neden olur.

images 3

Yiyeceklerin enerji içeriği de bu konuda rol oynar. Kaloriyle dolup taşan bir hindi dolması elbette bir bardak sodadan daha fazla kilo almanıza yol açar. Artan kaloriler gelecekte kullanılmak üzere yağa çevrilir. Öğünün saati gibi başka faktörler de bu konuda etkili olabilir. Yapılan araştırmalara göre kalorilerinin büyük bir kısmını sabah alan kişiler daha fazla kilo verir.

Fakat yeme düzeniniz ne olursa olsun, aşırıya kaçtığınız tek bir öğünden kaynaklanan net ağırlık artışı çok azdır. Tıp profesörü Lawrence Cheskin, arka arkaya aşırı yemek yemenin uzun vadeli ve önemli bir etkisi olduğunu belirtir. “Bedeniniz gereksinimi olandan fazla her şeyi depolar. Kimileriyse günde en az üç defa böyle yiyor.”

Bir öğünde yediğiniz yemekten kaynaklanan ağırlık artışı, yediklerinizin enerji içeriği ve sindirim süreci gibi faktörlere bağlıdır. Aşırı yemek yemek uzun vadede kilo alımına neden olabilir, ancak tek bir öğünden kaynaklanan ağırlık artışı çok azdır. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, ideal kilonuzu korumanın anahtarlarıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.