Laboratuvarda Üretilen Tavuk Eti Satışı İçin İki Şirkete Onay Verildi

Hücre kültürüyle yetiştirilen tavuk eti, Amerikalı tüketicilere sunulmak üzere laboratuvarda üretildi ve iki şirket USDA onayını aldı.

Laboratuvarda Üretilen Tavuk Eti Satışı İçin İki Şirkete Onay Verildi
A+
A-

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), laboratuvarda üretilen et endüstrisi için önemli bir adım atarak, hücre kültürüyle yetiştirilmiş tavuk etini Amerikalı tüketicilere sunacak iki firmaya onay verdi. CNBC’nin aktardığı habere göre, GOOD Meat ve UPSIDE Foods şirketleri, müşterilerden ilk siparişi dahi almış durumda. Resmi denetleme kurumları, hücre kültürüyle et üretim tesislerini mezbaha ve et işleme tesislerine uygulanan mevzuatlara göre denetleyecek.

GOOD Meat ve UPSIDE Foods firmalarının CEO ve kurucu ortağı Josh Tetrick, bakanlığın onayının kendi şirketleri, et endüstrisi ve gıda sistemi için büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, titiz ve düşünceli davranışlarından dolayı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve USDA’ya teşekkürlerini iletti. UPSIDE Foods’un CEO’su ve kurucusu Uma Valenti ise bu kararın “tercihlerin ve yaşamın korunduğu daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılan dev bir adım” olduğunu belirtti.

Tavuk Eti

Hücre kültürüyle üretilen et, bitki tabanlı alternatiflerin aksine hayvan yağı veya kasındaki kök hücrelerin bir kültür ortamına nakledilip, ardından biyoreaktör yoluyla hücre büyümesinin teşvik edilmesiyle elde ediliyor. İşlem tamamlandıktan sonra, geliştiricilerin iddiasına göre doğal etten çok az farklı bir ürün ortaya çıkıyor. GOOD Meat, 2020 yılında Singapur’da kültür yöntemiyle üretilmiş etin tüketiciye sunumu için onay almıştı.

Geçtiğimiz Kasım ayında firma tarafından üretilen kültür yöntemiyle elde edilen etin insanlar için güvenli olduğu FDA tarafından onaylanmıştı. Ancak, yeni verilen onay, bitki tabanlı et ürünlerine olan ilginin azaldığı bir dönemde endüstri için önemli bir anı temsil ediyor. Bitki tabanlı

3 13

 et alternatifleri, çevre ve sağlık açısından endişe yarattıkları gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmışlardı.

Ancak CNBC tarafından aktarılan bilgilere göre, kültür yöntemiyle üretilen etin karşısında bazı zorluklar bulunmaktadır. Ölçeklendirme sorunları gibi finansman ve talebi karşılayacak büyük biyoreaktörlerin inşa edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, laboratuvar ortamında yetiştirilen etin mevcut endüstrilerden daha sürdürülebilir olup olmadığı da bir soru işaretidir; yapılan birkaç çalışma, bu tür alternatiflerin genel enerji gereksinimleri ve sera gazı salımları nedeniyle çevre için daha kötü bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.

1 17

Ek olarak, üretim maliyetleri, başlangıçta fiyatların oldukça yüksek olacağını göstermektedir. Hem UPSIDE Foods hem de GOOD Meat’in ilk müşterileri, üç Michelin yıldızlı bir şefin yanı sıra uluslararası bir restoran işletmecisini içermektedir.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, laboratuvarda üretilen bu et ürünlerinin ne zaman market raflarında yer alacağı henüz belirsizliğini koruyor.

İlginizi Çekebilir: Laboratuvarda Üretilen Et ve Böceklerin, Sağlık ve Çevre İçin Faydalı Olduğu Ortaya Çıktı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.