Bu Kumaş Terlediğinizde Isıyı Dışarı Atıyor

Duke Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, terlediğinizde ısıyı dışarı çıkaran ve kuru olduğunuzda ise ısıyı hapseden bir kumaş geliştirildi. Bu inovasyon, terleme anında rahatlık sağlarken, kurudukça ısıyı yeniden tutuyor.

Bu Kumaş Terlediğinizde Isıyı Dışarı Atıyor
A+
A-

Duke Üniversitesi’ndeki malzeme bilimciler, terlediğinizde ısıyı dışarı çıkaran ve kuru olduğunuzda ise ısıyı hapseden bir kumaş geliştirdi. Bu malzeme, ufak havalandırma delikleri aracılığıyla terleme anında ısıyı serbest bırakırken, kurudukça delikleri kapatıp ısıyı yeniden tutuyor.

Bu inovasyon, fiziksel yöntemler kullanarak elektronik yerine hareket eden bir malzeme ile gerçekleştiriliyor ve farklı tipte giysilerde rahatlık sağlayabilir.

Duke Üniversitesi’nde makine mühendisliği yardımcı profesörü ve malzeme bilimci Po-Chun Hsu, “Soğuk havalarda kayak yapan veya yürüyen insanlar genellikle katmanlar halinde giysiler giyer ve vücutları ısındıkça giysilerinin ne kadar ısı tuttuğunu kontrol edebilirler. Ancak terlemeye başladıklarında ısıyı dışarı aktarabilen bir malzemeyi parçalar halinde ve stratejik olarak yerleştirerek, her duruma uygun bir kumaş oluşturabiliriz” diyor.

Curling Vent Small

Bu amaçla Hsu, ucuz, hafif ve yumuşak bir malzeme olan naylonu tercih etti. Ayrıca naylonun kanatçık şeklinde kesildiğinde nemle temas ettiğinde kıvrıldığını fark etmişti.

Ancak naylon, sıcak tutan giysiler için uygun değil. Bu nedenle Hsu, üst kısmına ısıyı hapseden bir gümüş tabaka ekledi. Hsu, gümüşün ağırlığının naylon kanatçıklarını engelleyeceğini düşünerek tabakayı mümkün olduğunca ince tutmaya çalıştı. Ancak eklediği gümüşün, aslında kanatçıkların daha fazla kıvrılmasına yol açtığını fark etti.

Farklı kalınlıklarda gümüş deneyleri yapan Hsu, en uygun noktanın yaklaşık 50 nanometre olduğunu keşfetti, yani bir kağıt yaprağından 2.000 kat daha ince. Daha ince olduğunda etkinin zayıfladığını, daha kalın olduğunda ise gümüşün ağırlığının deliklerin açılmasını engellediğini gördü.

Hsu, Duke Üniversitesi’nde makine mühendisliği ve malzeme bilimi profesörü Cate Brinson ile birlikte çalışırken daha ilginç bir keşif yaptı. Brinson, “Bir polimerin üzerine ağır bir şey eklenmesinin, aslında daha fazla bükülmesine ve açılmasına neden olabileceğini” söylüyor. Brinson ve yüksek lisans öğrencisi Boran Ma, naylonun alt katmanının ıslandığında yanlardan genişlemek istediğini belirtiyor. Ancak üst kısımda gümüşe bağlı olduğundan, bu yönde esnemiyor. Bu durumda iki katmanlı malzemenin kıvrılmasına ve gümüşün büzülürken naylonun genişlemesine olanak sağladığı en kolay seçenek olduğunu söylüyorlar.

Kaynak: Haber Pozitif

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.