Göz Kapaklarınız Yüzünden Işıkta Uyuyamıyor Olabilirsiniz

Osaka Metropolitan Üniversitesi’ndeki bir araştırma, göz kapaklarının ışığı daha fazla geçirdiğini ortaya koyuyor ve bu durumun uyku kalitesini etkileyebileceğini gösteriyor.

Göz Kapaklarınız Yüzünden Işıkta Uyuyamıyor Olabilirsiniz

Yanınızdaki kişi telefonunu kullanırken veya koridorun ışığı açıldığında uyuyamamak, hassas bir uyku düzenine sahip olduğunuzdan kaynaklanmıyor olabilir. Osaka Metropolitan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, göz kapaklarının beklenenden daha fazla ışık geçirdiğini gösteriyor ve bu durumun uyku kalitesi üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini ortaya koyuyor.

Uyku eksikliği ve uyku bozuklukları, sağlık problemlerine yol açmasının yanı sıra günlük yaşamınızı da olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, uyku üzerinde etkili olan çeşitli faktörleri anlamak için birçok araştırma yürütülmüştür. Bu faktörler arasında ortamın aydınlatması da önemli bir rol oynamaktadır. Gündüz, gece veya uyku sırasında farklı ışık seviyelerine maruz kalmanın, uyku düzeninizi ve kalitesini etkilediği belirtilmiştir.

göz kapakları

Ancak, uyku sırasında gözlerin kapalı olduğu düşünüldüğünde, uyku ortamının doğru bir şekilde tarif edilebilmesi için göz kapaklarının ışık geçirgenliğini ve kapalı gözle algılanan aydınlığı anlamak önemlidir. Göz kapağının ışık geçirgenliğini ölçmek için yapılan çalışmalar, genellikle günlük hayatta karşılaşılan aydınlatma koşullarından önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Bu nedenle, daha önceki çalışmalar genellikle düşük aydınlatma altında veya sadece tek gözle gerçekleştirilmiştir.

Osaka Metropolitan Üniversitesi’nde İnsan Yaşamı ve Ekoloji Yüksek Lisans Ana Bilim Dalı’nda görevli olan Profesör Hideki Sakai, göz kapaklarının ışık geçirgenliğini ölçmek için yeni bir yöntem kullanmıştır. Sakai’nin elde ettiği sonuçlar, kapalı gözle algılanan parlaklığın daha önce düşünülenden çok daha güçlü olduğunu göstermektedir.

Profesör Sakai, 33 katılımcıyla yapılan deneylerde, parlak koşullarda her bir katılımcının yüzünün tamamının aydınlatıldığı ortamlarda ölçümler yapmıştır. Katılımcıların kapalı gözle algıladıkları aydınlık seviyelerini, gözleri açıkken algıladıkları aydınlık seviyelerine denk getirmek için ışıklandırma cihazını kullanmıştır. Deneylerde kırmızı, sarı, yeşil, mavi LED’ler ve beyaz bir LED kullanılmıştır.

2werf

Deneyin sonuçları, göz kapağındaki ışık geçirgenliğinin önceden tahmin edilenden 10 kat daha yüksek olduğunu (%0,3-%14,5) göstermektedir. Ayrıca, ışığın renginin de algılanan parlaklık üzerinde farklı etkileri olduğu belirlenmiştir. Örneğin, kırmızı ışık daha parlak algılanırken, mavi ışık daha karanlık olarak algılanmaktadır. Sakai, ayrıca katılımcılar arasında önemli farklılıklar olduğunu da belirlemiştir; bazı kişilerin parlaklık algısının gözleri açıkken ve kapalıyken neredeyse hiç değişmediği görülmüştür.

Profesör Sakai, bu bulguların uyku sırasında uygun aydınlatmanın tasarlanmasında ve uyandırma merkezleri gibi hem uyanık hem de uyuyan kişilerin bulunduğu ortamlarda ışıklandırmanın optimize edilmesinde faydalı olabileceğini düşünmektedir. Ayrıca, göz kapaklarının ışığı geçirgenliği konusundaki daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Uykusuzluğun Sebebi Uyku Apnesi Olabilir: Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.