Ev İşlerinin Yüzde 39’u Robotlar Tarafından Yapılacak

Oxford ve Ochanomizu Üniversiteleri’ndeki araştırmacılar, 65 yapay zeka uzmanının görüşlerine dayanarak, önümüzdeki 10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39’unun robotlar tarafından yapılabileceğini ortaya koydu.

Ev İşlerinin Yüzde 39’u Robotlar Tarafından Yapılacak
A+
A-

Oxford Üniversitesi ve Japonya’daki Ochanomizu Üniversitesi’nden araştırmacılar, ev işlerindeki otomasyonun geleceğini belirlemek amacıyla bir çalışma yaptı. Araştırmaya 29 İngiliz ve 36 Japon yapay zeka uzmanı katıldı. PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, uzmanlar ev işlerinin yüzde 39’unun önümüzdeki 10 yıl içinde robotlar tarafından yapılabileceğini tahmin ediyor.

222 3

Uzmanlara göre, otomasyondan en fazla etkilenecek işlerden biri market alışverişi olacak. Ancak genç ve yaşlı kişilerin bakımı gibi işler yapay zeka teknolojilerinden daha az etkilenecek. İngiliz erkek uzmanlar, kadın meslektaşlarına kıyasla ev işlerindeki otomasyona daha sıcak bakarken, Japonya’da durumun tam tersi olduğu belirlendi.

555

Araştırmacılar, çocukların eğitimi ve bakımı gibi görevlerin yalnızca yüzde 28’inin otomatikleştirilebileceğini düşünüyor. Bununla birlikte, teknolojinin market alışverişi için harcanan zamanı yüzde 60 oranında azaltabileceği öngörülüyor.

666

Geçmişte, 1966’da yayınlanan bir TV programı, ev işlerini yapabilen bir ev robotu hakkında tahminlerde bulunmuştu. Ancak bu tahminler gerçekleşmedi. Araştırmadaki uzmanlardan Doç. Dr. Ekaterina Hertog, teknolojinin beklentileri karşılamadığına ve evlerin karmaşık yapısının robotların işleyişini zorlaştırdığına dikkat çekiyor.

888

Yapay zeka ve toplum alanında çalışan Dr. Kate Devlin ise teknolojinin insanların yerini almaktansa onlara yardımcı olabileceğini belirtiyor. Genel bir robot yapmanın zor ve pahalı olduğunu ifade eden Dr. Devlin, yardımcı teknolojilerin daha kolay ve kullanışlı olduğunu söylüyor.

Araştırma, ev otomasyonlarının ev işlerine harcanan zamanı azaltabileceğini gösteriyor. Özellikle kadınlar üzerindeki ev işi yükünün azalması, cinsiyet eşitliği açısından olumlu bir etki yaratabilir. İngiltere’de erkeklerin ev işlerine katılımı çalışma çağındaki kadınlarla neredeyse eşitken, Japonya’da erkekler beşte bir oranında daha az ev işi yapıyor.

GALERI BUYUK 1024 576 2

Profesör Hertog, ev işlerinin kadınlar üzerindeki orantısız yükünün kadınların geliri, birikimi ve emekliliği üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, artan otomasyonun daha fazla cinsiyet eşitliği sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.