Toskana’da Eşsiz Bronz Heykeller Keşfedildi ve Sergilenmeye Başlandı

İtalya’nın Toskana bölgesinde bulunan antik bir kaplıcada ortaya çıkan ve Etrüskler ile Romalılar arasındaki ibadet yerini temsil eden bronz heykeller, Roma’da sergileniyor ve büyük ilgi görüyor.

Toskana’da Eşsiz Bronz Heykeller Keşfedildi ve Sergilenmeye Başlandı

İtalya’nın Toskana bölgesinde yer alan küçük bir kasabada, geçtiğimiz yıl eski bir kaplıca ağının kalıntılarında bulunan eşsiz bronz heykeller, şimdi Roma’da sergileniyor. Bu heykeller, hem Etrüskler hem de Romalılar için kutsal bir ibadet yeri olan San Casciano dei Bagni su kaynaklarında keşfedildi. Toplamda 24 bronz heykel, İtalya’da türünün en büyük keşfi olarak kabul ediliyor ve Etrüsk uygarlığından Roma İmparatorluğu’na geçiş dönemi hakkında önemli bilgiler sunuyor.

bronz heykel

Uzmanlar, bu heykellerin varlıklı aileler tarafından yaptırıldığına inanıyor. Heykeller arasında, koluna yılan sarılı uyuyan sağlık tanrıçası Hygeia ve güneş ve ışık tanrısı Apollon’a adanmış bir heykel bulunuyor. Bu bronz heykeller, bir zamanlar MS 1. yüzyılda gerçekleştiğine inanılan bir ruhani törenle suya bırakılmadan önce oval biçimli hamamların kenarlarını süslüyordu.

55 1

Gli Dei Ritornano (Tanrıların Dönüşü) adı verilen sergi, Palazzo Quirinale’de düzenleniyor ve 23 Haziran’dan 25 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek. Daha sonra ise 2 Eylül’den 29 Ekim 2023’e kadar sergiye devam edilecek. Keşfedilen heykeller ise San Casciano dei Bagni’de geliştirilmekte olan bir müzede sergilenecek.

Keşif, MÖ 2. yüzyılda Etrüskler tarafından inşa edildiğine inanılan antik su kaynaklarında yapılmıştır. Buluntular arasında 6.000 sikke ve bir dizi adak yer alıyor. O dönemlerde ziyaretçiler, sağlıklarını korumak veya sağlıklarına kavuşmak için hamamlara bozuk para atmaktaydı. Bunların yanı sıra, para tutan bir el, bir penis, bir çift göğüs ve doğurganlığı temsil eden bir çocuk figürü gibi küçük figürinler de bulunmuştur.

44 1

Etrüsk uygarlığı, İtalya’nın Toskana ve Umbria bölgelerinde Roma’nın gelişinden 500 yıl önce gelişmiş bir medeniyetti. Etrüskler, Roma kültürel ve sanatsal gelenekleri üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Heykeller, Etrüsk ve Roma ailelerinin kaplıcaların kutsal tapınağında birlikte dua ettiklerini gösteriyor. Apollon ve İgea gibi antik tanrıları tasvir eden heykeller, hem Etrüsk dilinde hem de Latince yazıtlar taşıyor.

24 heykelin yanı sıra keşfedilen diğer adak sunularıyla birlikte, kalıntıların orijinal olarak seçkin Etrüsk ve Roma ailelerine, toprak sahiplerine, yerel soylulara ve Roma imparatorlarına ait olabileceğini gösteren ilk analizler yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Antik Yunan Tapınağında Poseidon’a Adanan Heykelcikler Ortaya Çıkarıldı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.