Bilim Kurgudan Gerçeğe Dönüşen İcatlar

Bilim kurgu yazarlarının hayal gücü, zaman içinde gerçek hayata dönüşen çarpıcı icatlara ilham kaynağı olmuştur. İşte, bin yıllık tarihi geride bırakan bilim kurgu eserlerindeki doğru tahminlere dair uzun vadeli bir bakış.

Bilim Kurgudan Gerçeğe Dönüşen İcatlar

Bilim kurgu edebiyatı, yazarların hayal gücünün sınırlarını zorlayarak zamanla gerçekleşen birçok bilimsel icada ilham kaynağı olmuştur. Bin yıllık geçmişiyle bilim kurgu tahminleri, bugün günlük hayatımızda yer alan pek çok teknolojinin öncüsü olmuştur. İşte, eski zamanlarda bilim kurgu yazarlarınca yapılan doğru tahminlere uzun vadeli bir bakış:

saq

Şok Cihazı

Mary Shelley’nin ünlü romanı “Frankenstein”, galvanizmden (kasların elektrik akımıyla manipüle edilmesi) esinlenen karakteri Dr. Victor Frankenstein sayesinde ölü bedenleri canlandırma fikriyle tanınır. Gerçek hayatta da bu konu üzerine çalışan Dr. Claude Beck, 1947 yılında genç bir hastanın kalbine ev yapımı bir şok cihazıyla 60 Hz şok uygulayarak hastayı kurtarmayı başarmıştır. Bu teknoloji, daha sonraki yıllarda dünya çapında hastaların hayata dönüşünü sağlamada kullanılmıştır.

q

Uzay İstasyonları

Edward Everett Hale’in 1869 tarihli kısa romanı “Tuğla Uydu”, uzay istasyonları fikrini işlemiştir. Sovyetler Birliği’nin Salyut uzay programıyla, 1971 yılında 20 metrelik bir silindir şeklindeki ilk uzay istasyonu yörüngeye gönderilmiştir. Uzay istasyonları günümüzde uzay araştırmalarında önemli bir rol oynamaktadır.

w

Öğrenen Makineler

Samuel Butler’ın 1872 tarihli romanı “Erewhon”, bilgisayarların insan ırkını alt etmeye başladığı bir geleceği anlatmıştır. Günümüzde yapay zeka araştırmacıları, Dartmouth Koleji’nde yapılan çalıştaylardan bu yana öğrenen makinelerin gelişimiyle büyük ilerlemeler kaydetmiştir.

qq

Laboratuvarda Üretilen Et

Mary Bradley Lane’in 1880 tarihli kısa öyküsü “Mizora”, laboratuvarda üretilen et konusunda öncü olmuştur. Hollandalı bilim insanı Mark Post’un 2013 yılında petri kabında oluşturduğu yapay et, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde daha ekonomik hale gelmiştir.

sss

Uzun Vadeli Isı Depolama

Rukiye Sakavat Hüseyin’in yaz güneşini saklama ve kışın bir kasabayı ısıtma hayali, günümüzde İskandinav ülkelerinde gerçekleştirilen projelerle gerçekleşmiştir. Alberta şehrinde depolanan yüksek sıcaklıklar, yer altı borularının donmasını önlemek için kullanılmıştır.

qqqq

Taser

Tom Swift’in “Tom Swift ve Elektrikli Tüfeği” adlı eserindeki sersemletme cihazı, günümüzde kullanılan taser’ların ilham kaynağı olmuştur.

ssa

Taşınabilir Ses Cihazı

Ray Bradbury’nin “Fahrenheit 451” romanında bahsedilen taşınabilir ses cihazları, günümüzde piyasada bulunan taşınabilir radyoların öncüsü olmuştur.

Bilim kurgu yazarlarının hayal dünyası, gerçek dünyada büyük ilerlemelere kapı aralamıştır. Onların kurgusal eserlerinden çıkan gerçek icatlar, insanlığın geleceğini şekillendirmeye ve teknolojik gelişmelere ilham vermeye devam edecektir.

Kaynak: Haber Pozitif

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.