Giyilebilir Bant Sayesinde İlaçlar Acısız ve Kontrollü Bir Şekilde Deriye İletilebilir

Araştırmacılar, giyilebilir bir bant geliştirerek ilaçların deri yoluyla acısız bir şekilde iletilmesini sağlıyor. Bu teknoloji, cilt rahatsızlıkları ve diğer tıbbi uygulamalar için umut vaat ediyor.

Giyilebilir Bant Sayesinde İlaçlar Acısız ve Kontrollü Bir Şekilde Deriye İletilebilir
A+
A-

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, ilaçların deri yoluyla acısız bir şekilde iletilmesini mümkün kılan bir giyilebilir bant geliştirdi. Bu yeni teknoloji, yara iyileşmesi, ağrı kesici ve diğer tıbbi uygulamalar için umut vaat ediyor.

Deri, ilaçların doğrudan ihtiyaç duyulan bölgeye gitmesine olanak sağlayarak ilaç dağıtımı için cazip bir yol olarak kabul edilmektedir. Ancak, derinin sert dış tabakası çoğu küçük molekülün deriden geçmesini engeller. MIT araştırmacıları, bu engeli aşmak için cilde ağrısız ultrasonik dalgalar uygulayarak ilaçların geçebileceği küçük kanallar oluşturan bir giyilebilir bant geliştirdi.

Geliştirilen giyilebilir bant, elektrik akımlarını mekanik enerjiye dönüştürebilen piezoelektrik dönüştürücülerden oluşmaktadır. Bu dönüştürücüler, sıvı bir çözelti içinde çözünmüş ilaç moleküllerini içeren polimerik bir boşluğa gömülüdür. Elektrik akımı uygulandığında, piezoelektrik elemanlar basınç dalgaları oluşturarak cilde karşı patlayan kabarcıklar meydana getirir. Bu kabarcıklar, mikro sıvı jetleri üreterek cildin sert dış tabakasını aşarak ilaçların deriye nüfuz etmesini sağlar.

Bu yöntem, çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisine olanak sağlayabileceği gibi hormon, kas gevşetici ve diğer ilaçların dağıtımı için de uyarlanabilir. Ayrıca, ilaçların deri yoluyla iletilmesi daha az sistemik toksisite sunabilir, daha yerel, rahat ve kontrol edilebilir bir yöntemdir.

MIT Media Lab’de görevli olan doçent Canan Dağdeviren, bu yeni teknolojinin cilt rahatsızlıkları ve erken cilt yaşlanması gibi durumlardan muzdarip hastalar ve tüketiciler için oyunun kurallarını değiştiren bir alternatif sunduğunu belirtmektedir. İlaçların deri yoluyla iletilmesi, oral yolla verilmesine göre gastrointestinal sistemi bypass ettiği için daha hedefe yönelik bir ilaç dağıtımı sağlar. Ultrasonik dalgaların cilt üzerindeki etkisi, cildin küçük moleküllü ilaçlara karşı geçirgenliğini artırır. Ancak mevcut teknikler genellikle hantal ekipman gerektirir. MIT araştırmacıları, kullanımı kolaylaştırmak için hafif ve giyilebilir bir bant tasarladı.

Geliştirilen giyilebilir bant, cilde yapışabilen silikon bazlı bir polimer olan PDMS’den yapılmıştır. Bantta bulunan piezoelektrik dönüştürücüler, elektrik akımlarını mekanik enerjiye dönüştürerek cilde patlayan kabarcıklar oluşturur. Bu kabarcıklar, deriye mikro sıvı jetleri üreterek ilaçların nüfuz etmesini sağlar.

Araştırmacılar, bantlarını niasinamid adlı bir B vitamini içeren bir çözeltiyle test ettiler. Domuz derisi üzerinde yapılan deneylerde, ultrason bandı kullanarak verilen niasinamid miktarının, ultrasonik yardım olmadan deriden geçebilen miktardan 26 kat daha fazla olduğu gösterildi. Ayrıca, bantlar mikroiğneleme yöntemiyle aynı miktarda ilacı 30 dakikada verebildiğini tespit ettiler.

Şu anda, giyilebilir bantın penetrasyon derinliği birkaç milimetreyle sınırlı olsa da, ileride yapılacak modifikasyonlarla daha büyük ilaç molekülleri için de kullanılabileceği düşünülmektedir. Kafein, fentanil, lidokain gibi kan dolaşımına ulaşması gereken ilaçlar için potansiyel bir seçenek olabilir. Hormonların, örneğin progesteron gibi, verilmesinde de etkili olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, araştırmacılar şimdi benzer cihazları vücudun içine yerleştirerek kanser veya diğer hastalıkların tedavisinde kullanılabilirliğini araştırmaktadır.

MIT araştırmacıları, giyilebilir bandı daha da optimize etmek ve insan gönüllüler üzerinde test etmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca, laboratuvar deneylerini daha büyük ilaç molekülleriyle tekrarlamayı planlamaktadırlar.

İlginizi Çekebilir: Meyve ve Sebze ABD’de İlaç Olarak Deneniyor

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.