Yaraların İyileşmesini Hızlandıran Akıllı Yara Bandı

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından geliştirilen akıllı yara bandı, elektrik stimülasyonuyla yaraların iyileşmesini hızlandırıyor.

Yaraların İyileşmesini Hızlandıran Akıllı Yara Bandı
A+
A-

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, yeni bir akıllı yara bandı geliştirerek yaraların iyileşme sürecini hızlandırıyor. Diyabet deri ülserleri gibi kronik yaralar, tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilir. Ancak geliştirilen bu akıllı yara bandı, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor. Akıllı bant, iki tabakadan oluşuyor. Üst tabakada 100 mikron genişliğinde elektronik devreler bulunuyor. Bu katmanda mikro kontrol ünitesi, radyo anteni, hafıza, elektrik stimülatörü, biyosensörler ve diğer elektronik bileşenler yer alıyor. Alt tabakada ise hidrojelden oluşan yumuşak bir cilt benzeri tabaka bulunuyor.

Yara bandı içindeki biyosensörler, yaranın elektriksel direncini ve sıcaklığını kontrol ediyor. Yapılan araştırmalar, empedansın yükselmesiyle yaranın daha hızlı iyileştiğini, sıcaklığın ise enflamasyonla birlikte düştüğünü göstermiştir. Eğer yara iyileşme sürecinde yavaş ilerliyorsa, bandaj küçük bir elektrik akımıyla dokuyu uyararak iyileşmeyi hızlandırıyor. Elektrik akımı, dokunun kapanmasını hızlandırırken enfeksiyon riskini de azaltıyor. Böylece yaralı bölgeye daha hızlı cilt hücrelerinin göç etmesi sağlanıyor ve bakterilerin öldürülmesine yardımcı olunuyor. Ayrıca yara bandının üzerinde bulunan radyo anteni sayesinde, akıllı telefonla kablosuz olarak bağlantı kurularak veri aktarımı yapılabilmesi de mümkün oluyor. Bandajı çıkarmak gerektiğinde ise 40º C’ye ısıtılarak ciltten kolayca çıkarılabiliyor.

yara bandı

Yapılan fareler üzerindeki testlerde, akıllı bandajın iyileşme hızını %25’e kadar artırdığı ve cilt yenilenmesini %50 civarında hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Bilim insanları, bu akıllı bandajın daha da geliştirilebileceğini ve insan kullanımına sunulduğunda maliyetlerinin düşürülerek daha geniş ölçekte kullanılabileceğini düşünüyor. Ayrıca farklı sensörlerin eklenmesiyle pH, metabolitler ve biyobelirteçlerin izlenebilmesi sağlanarak kronik yaraların daha etkili bir şekilde iyileştirilebileceği ve yara iyileşme süreci hakkında yeni bilgilerin elde edilebileceği belirtiliyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Artem Trotsyuk, “Bu akıllı bandaj, stimülasyon ve algılama özelliklerini tek bir cihazda birleştirerek yara iyileşmesini hızlandırıyor ve aynı zamanda iyileşme sürecini izleyebiliyor. Bu yöntem, yeni biyolojik keşiflere ve daha önce test edilmesi zor olan iyileşme süreciyle ilgili hipotezlerin keşfedilmesine olanak sağlayan yeni bir yaklaşımı temsil ediyor” şeklinde açıklamada bulunuyor.

Akıllı yara bandının gelecekte daha da geliştirilebileceği ve çeşitli sensörlerin eklenerek iyileşme sürecinin daha ayrıntılı olarak takip edilebileceği düşünülüyor. Bu sayede kronik yaraların daha hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilebileceği ve insanların yaşam kalitesinin artırılabileceği umuluyor.

İlginizi Çekebilir: Giyilebilir Bant Sayesinde İlaçlar Acısız ve Kontrollü Bir Şekilde Deriye İletilebilir

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.